Нов спектакъл с участието на Камен Донев направи дебюта си на камерната сцена на Народния театър "Иван Вазов”. Постановката се казва "Снегирьов” и е режисирана от Стоян Радев. "Спектакълът е по няколко глави от романа "Братя Карамазови”, а не от "Престъпление и наказание”, както някои вестници написаха”, обясни Камен Донев.

"Това е една линия вътре, която е много сериозна, повдигаща много въпроси за духа, за човека, за неща, за които говорим по-малко в нашия забързан живот, пълен с етикети и алчни големи кошници”, каза актьорът. Камен Донев е убеден, че спектакълът ще се хареса на чувствителните хора, на "хората, които се вълнуват”.

Кой е Снегирьов? "Това е този персонаж от романа, с когото Митя Карамазов се гаври в една кръчма. В предната постановка по "Братя Карамазови” пак на Стоян аз играх Митя. Сега играя този, с когото Митя се гаври”, каза Камен Донев. Актьорът сподели, че ролята не е лесна, но в същото време не би я определил и като трудна, защото...”аз възприемам моята работа, въобще театъра, като една радост и като нещо, което ме осмисля и не го деля на трудно и лесно.”

Междувременно Камен Донев продължава да играе емблематичния си спектакъл "Възгледите на един учител за народното творчество”. Поредното представление е на 1 декември в зала 1 на НДК.

В студиото на "Тази сутрин” Камен Донев коментира темата за задължителното вероучение в училищата. "Това е тема, която е много сериозна. Аз не съм специалист и само искам да кажа на глас онова, което ми е направило впечатление, когато съм чел литература на тази тема. За християнството се казва, че е много важен личния пример. Аз вярвам в това, че децата най-добре биха възприели моралните ценности и християнските ценности от своите родители. Каквото и да се направи по отношение на тяхното задължаване да изучават религия, то пак ще има елемент на "силовост”. Освен това в една ранна възраст децата не могат да разберат тази сложна мая, от която е направено християнството. В училище бяхме много малки и учехме Хамлет, Крал Лир, Шилер – това са територии, в които аз все още навлизам и не мога да кажа, че разбирам, хем се занимавам с това ежедневно. Какво остава за едно дете да му пълниш главата с тези неща? То трябва да бъде заразено по хубавия начин, то трябва да бъде вкарано неусетно в тази материя, да бъде запалено без да разбере”, смята актьорът.

"Всички занимания на духа са свързани с някаква потребност. Трябва да има потребност да го прави. Започнеш ли да насилваш там, нещата вее се изкривяват и не съм сигурен в добрия резултат”, каза още Камен Донев и изтъкна, че според него най-важното е "човек да не израсне безвъзвратно прост, защото ти като израснеш прост, няма как да искаш, да имаш нужда, няма как да влезеш в книжарница, в опера, защото ти си глупав човек, това не ти е необходимост. По-важно за мен е детето да се научи да учи, да бъде умно. То вече само ще си избере и религия, и убеждения, и философия. Въпросът е да не е просто. Сега се забелязват много прости, глупави хора.”

"Хората сякаш са сграбчили това имане – да имат, да притежават. Всичко е въпрос на приоритети. Ако родителите изграждат приоритети, които са свързани с материалното. Аз не казвам "не” на материалното, напротив. Аз харесвам много неща, които са материални. Въпросът е каква тежест им даваш. Ако за теб най-важното е да си облечен по последния крясък на модата, да имаш тази, тази и тази вещ и това е по-важно от това да се усъвършенстваш в духовен аспект, тогава жална ти майка."