Независимият депутат Тодор Великов обяви пред журналисти в парламента, че от 1 юли полагащата му се субсидия като народен представител ще бъде пренасочена към ГЕРБ. Великов напусна РЗС в началото на годината.

Преценил съм, че партията на Яне Янев не изразходва демократично средствата, не развива проекта, с който грабна на изборите 174 000 български граждани, обоснова се депутатът. Той припомни, че още тогава е обявил, че полагащата му се държавна субсидия ще мине към друга партия, която смятал, че е редно да харчи парите - ГЕРБ.

Според Тодор Великов законодателят правилно е записал субсидията да следва депутата, защото някои партии, по думите му, са превърнати в частни дружества. Независимият народен избраник отговори с контрапредложение на идеята на десните за временна анкетна комисия за държавната субсидия - той предложи друга комисия да установи как лидерите на политическите сили, чиито депутати ги напускат, изразходват средствата.

По-рано днес министърът на финансите Симеон Дянков отказа да даде информация към кои партии се прехвърлят субсидиите на независимите депутати с аргумента, че това са лични данни. Парламентарният председател обеща да изиска информация за субсидиите от Дянков, след запитване от страна на ДПС.