След като министър-председателят Бойко Борисов поиска вот на доверие от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, днес и кабинетът реши да поиска от Народното събрание доверие за цялостната политика на правителството.

Парламентът ще даде вот на доверие на правителството, смята министрите

Това е добър и силен ход, коментираха пред журналисти министърът на правосъдието Маргарита Попова и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов. Започнахме реформи, които разместват статуквото и с този вот на доверие показваме, че искаме да доведем реформите докрай,  заяви Игнатов.

"Няма шанс да не мине и казах - има риск, но смятам, че в случая процентът е много по-висок да успеем”, коментира министърът на спорта Свилен Нейков.

"Според мен е добър ход, защото когато провеждаш една политика, трябва да знаеш кой стои зад нея”, смята министърът на транспорта Александър Цветков.  

Заливаме обществото с толкова много кал и помия,

а искам да ви кажа, че в тези два-три месеца са свършени във всички министерства доста сериозни неща. За съжаление, никой не е питал за тях, заяви министърът на културата Вежди Рашидов.

"Категорично има проблем със сигурността в тази държава, така че сега е моментът да се вземат мерки. Просто този вот на доверие не е само да покажем на българите, че ще строим магистрали, ще правим пречиствателни станции, ще усвояваме ударно еврофондове и, че ще пазим макроикономическата стабилност. Този вот е да кажем и какво смятаме да свършим оттук нататък, съвсем конкретно и в сферата на сигурността”, смята министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Това е един сигнал, върху който трябва много сериозно да се помисли

Това е част от националната сигурност и аз не искам на моя премиер, на моята държава разговорите и гласът да се чуват в общественото пространство, да се коментират, да се преиначават и да се злоупотребява с това”, обяви министърът на правосъдието Маргарита Попова.

Чисто математически, гласовете на ГЕРБ и Атака са достатъчни

за да бъде подкрепен исканият от правителството вот на доверие към кабинета. Предизвестен ли е наистина изходът от гласуването в Народното събрание, обобщи Елица Попова.

От ГЕРБ заявиха, че не се притесняват от случващото се и, че сега е точният момент да бъде поискан подобен вот на доверие. Първата реакция сред опозицията в кулоарите на парламента беше, че това е изпреварващ ход, тъй като през последните дни и от ляво, и от дясно се искаха оставки на министри. Припомняме ви, че от БСП заплашиха и с вот на недоверие, и с улични протести, които да свалят кабинета на Бойко Борисов. Друг коментар в НС беше, че

така се цели отклонение на обществото от скандалите с подслушванията

"Ние ще поставим нашите ясни условия, които са в полза на България. Първото условие е спиране на проекта "Белене". Второто е приоритет на "Набуко", а не на "Южен поток”. Да бъде въведен фискален борд, като начин за спасяване на българската икономика, всички кадри на Тройната коалиция да бъдат махнати от ключовите позиции във властта. Всички агенти на ДС вън от правителството. Ако тези условия бъдат изпълнени ние ще гласуваме за кабинета. В противен случай, категорично казвам, че няма да получи нашата подкрепа”, заяви Мартин Димитров от Синята коалиция.

Целят темата да се отклони, най-вече чрез тезата за технически експертизи – истински ли са, не са ли истински. По този начин се избягва дебатът вярно ли е това, което се говори в тези записи. Има ли контрабанда, пази ли се тя от министъра на вътрешните работи, има ли участие Бойко Борисов. Това е съществото на дебата, но те го избягват с този технически въпрос.

Ние ще гласуваме против, разбира се, коментира Корнелия Нинова от БСП

"Вотът ще мине – Атака дава своята подкрепа за правителството, тъй като обратното на това би било служебен кабинет на Първанов,хаос и дестабилизация, неясен нов парламент, в който ще получат възможност да влязат формации като АБВ, да се размъти водата изобщо и да се прекрати това, което дотук беше направено. Категорично сме против това и

затова ще подкрепим този вот, заяви Волен Сидеров от Атака

"ДПС няма да подкрепи вота на доверие. Това, което бихме искали да отбележим е, че считаме, че беше по-правилно такъв вот на доверие да бъде поискан след като компетентните органи се произнесат по въпроса за автентичността на записите. Това е смелата позиция. Освен това обсъждаме възможността да поискаме тайно гласуване”, обяви Христо Бисеров от ДПС.    

Междувременно депутатът от РЗС Емил Василев заяви, че започва гладна стачка

срещу вота на доверие. По негови думи се купуват гласове на депутати. Един глас струвал между 150 и 200 000 лева.