Държавният културен институт открива днес от 19 ч. в галерия "Индустриална 11" изложбата "Неочакваните открития от Фонда на МВнР". В експозицията са подбрани необичайни по логика и любопитни като тема произведения от фонда. Преобладаващите пейзажи се редуват с натюрморти, митологични сцени и фигурални композиции от всекидневието.

Картините свидетелстват едновременно за общите тенденции на времето на тяхното създаване и вкусът на администрацията. Сред авторите, представени в изложбата, са както малко известни или неизвестни автори, така и изтъкнати класици на българското изобразително изкуство.

Фондът на МВнР наброява няколко стотин произведения, събирани през годините чрез откупки, дарения и протоколни подаръци. От 60-те години на миналия век той се развива активно, като основното предназначение на произведенията в него е декоративно.

Картини, графики, пана украсяват сградите на мисиите ни зад граница и на МВнР в София, резиденциите на българските посланици в чужбина. От 2010 г. фондът се стопанисва и управлява от Държавния културен институт, пише в съобщението. Картини от фонда на МВнР са представени за първи път публично с голяма изложба в София през април-май 1998 г. Тогава е издаден и първият каталог с избрани произведения.

Международната практика показва, че и в други страни има подобни колекции, притежание на държавни институции. Интересни по съдържание, управление и форми на популяризиране са тези във Великобритания, САЩ и Италия, които акцентират върху съвременното изкуство в качеството му на универсален език в контекста на културната дипломация.