Роботът CubeStormer II, построен от конструктор Lego, е успял да подреди кубчето на Рубик за 5,35 сек. Резултатът е по-добър с 0,31 сек от този на австралиеца Феликс Земдегс – световен рекордьор по бързо подреждане на кубчето в неговия класически вид 3х3х3. По време на състезанието Melbourne Winter Open през юни 2011 г. Земдегс реши "ребуса” за 5,66 сек.

Роботът-рекордьор е създаден от британските инженери Майк Добсън и Дейвид Гилдей. За целта те са използвали четири комплекта от конструктора Lego Mindstorms. Роботът се управлява от смартфон Samsung Galaxy S II, който "разглежда" кубчето чрез вградена камера и намира решение.

Инженерите ще представят робота си пред публика на изложението TechCon, което ще се състои в щата Калифорния на 26-27 октомври. CubeStormer II не е първият робот за подреждане на кубчето на Рубик, който двамата британски инженери създават. Предишното им творение решава главоблъсканицата за по-малко от 12 сек.

Припомняме, че Кубчето на Рубик е създадено през 1974 г. от унгарския арх. Ерньо Рубик. А състезанието по скоростното му подреждане се нарича "спийдкубинг" (от англ. "speedcubing"). Всяка година в света се организират по няколко подобни надпревари.