Жената трябва да си гледа семейството, а не да прави кариера. Така мислят половината от мъжете, участвали в допитване, посветено на ролите на мъжа и жената в семейството.
Едва 32% от управленските позиции в държавната администрация и бизнеса са заети от жени.

Това, че в дадени професии преобладават мъже, а в други жени или, че за една и съща работа мъжете взимат повече пари от жените, е проява на неравенство между половете. За да не чака някой друг да определя работата и длъжността й, Христина Коларова създава своя собствена туристическа агенция.

„Защото винаги съм била прекалено самостоятелна и съм искала да правя нещата по свой начин, това е основна причина. Имам твърде голяма нужда от самоизява, за да я съобразя с някой друг, бил той мъж или жена в живота си”, споделя Христина.

Тя завършва “Aнглийска филология”, после специализира “Бизнес администрация”. Около 60% от завършващите висше образование в България са жени. Но след дипломирането си голяма част от тези жени се отказват да правят кариера.

„Ние като че ли възпитаваме плахи жени, жени, които са склонни на подчинение, жени, които, да бе, имат мечти, имат идеали, но някак си се страхуват да се борят за тях”, Стоила Бангова от Български фонд за жените.

С отказа си от кариера, жените просто отговарят на очакванията на повечето мъже, които искат от жената да е хубава и умна, да умее да готви, да се грижи за дома и семейството и да слуша мъжа си.

„Това, че човек е успял или работи добре в своя бранш, може да е някакъв вид пречка, защото все повече си цени времето и съответно много внимателно подбира хората, с които е в компания, в този смисъл хората, с които е приятно да общуваш намаляват като брой”, казва още Христина Коларова.

Опитът показва, че по-развити и по-богати са онези държави, където няма разделение на мъжки и женски професии и където не се робува на стереотипа, че жената трябва да бъде преди всичко майка и домакиня, а не да прави кариера.