Започват масови проверки за незаконна дървесина. С наближаването на отоплителния сезон рязко се увеличават случаите на незаконна сеч и бракониерство на дърва за огрев.

Близо 9 000 акта са съставили инспекторите на Агенцията по горите на нарушители от началото на годината досега. Тенденцията показва, че организираните кражби почти изчезват, но се увеличават случаите на битови посегателства. Глобата за физическо лице е 1 000 лева, дори да бъде открит само един незаконен клон.

Днес горската стража залови край Ихтиман камион с 10 кубика дървесина без документи и печати. Шофьорът твърдеше, че не му останало време за документацията заради падналия дъжд.

Според инспекторите организираните кражби на дърва почти изчезват, но се увеличават случаите на битови посегателства заради финасови проблеми.

На фона на вътрешните проблеми износът на дървесина от България тази година бележи доста високи нива. Почти двойно повече дърва и дървени материали са изнесени през месеците на 2011 в сравнение с миналата година главно за Турция, Македония и Сърбия.

Отоплението на дърва остава най-евтиният вариант за предстоящия зимен сезон. С очакваното увеличение на цената на газа месечната сметка за парно тази зима ще бъде около 190 лева за двустаен апартамент. На ток е дори по-скъпо. А на дърва едно средно голямо жилище се отоплява с около 10 кубика дърва, което значи около 600 лева за отопление за целия сезон.