Актьорът Стефан Данаилов бе избран за кандидат за вицепрезидент на БСП. Съгласието си да се върне в политиката Ламбо обяви в писмо до лидера Сергей Станишев. 

Кандидат за вицепрезидент или роля в спектакъл?

„Това мое решение не е свързано с никакъв сценарий на никого. Единственият сценарист и изпълнител на ролята съм си аз”, каза Данаилов. Той отрече и предишни подобни твърдения от  предишни президентски избори.

След като заявил отказ да се кандидатира за президент, последвало „време на покой” – месец август. След ваканцията на парламента започнали да се коментират имена за кандидат за вицепрезидент на левицата – инициалите М.М. Данаилов подозирал, че става дума за Михаил Миков или Мая Манолова.

Изпратил писмото си до Станишев заради случилото се на 4 септември

Дотогава смятал, че кандидатът на ГЕРБ за държавен глава ще бъде Бойко Борисов. Провокиран бил от думите на Борисов след представянето на двамата кандидати на ГЕРБ

„След представянето заяви: „Давам ти (към Росен Плевнелиев, бел. ред.) този пост за четири години, защото следващите ще съм аз”. Това са думи на Бойко Борисов, които ме изумиха. Това, че в XXI век, в демократична България може такова нещо да се случи. И невероятното самочувствие - „Ти си, просто няма за какво да правим избори”. И тогава се замислих дали така безметежно и спокойно, по утъпкания път, трябва да върви една кампания и едни хора да спечелят ей така”, сподели Стефан Данаилов.

Съжалил, че не се е кандидатирал за президент до този момент, когато гледал празниците на Бузлуджа и множеството събрали се хора.

"Насълзих се, почувствах се като предател"

Актьорът каза, че е имал и здравословни проблеми. И че предложението да се кандидатира не е оферта

"Знаете, че от година и половина моето име се спрягаше, колкото и да съм го приемал несериозно... Никой не се е обърнал към мен с думите: Ти си предател, но аз го усещах", каза Данаилов. Не написал сам писмото до Станишев

Аз съм диктувал емоцията

каза Ламбо. Окончателното решение да влезе в предизборната борба взел на 9 септември. Смятал да прочете сам писмото на събитие, организирано от БСП –Пловдив на яз. Копривка на 10 септември, но не успял да присъства заради проблеми с крака.

Попитан дали се чувства използван, Данаилов попита: "Какво да ме използват, какво имат да използват".

Колкото ветрилото е по-отворено с интересни лица, толкова изборът става по-голям

"Аз се надявам, че моето тръгване в тази битка ще активира не само лявото, а и хора, които познават Стефан Данаилов и ще гласуват за него", каза кандидатът.  Според него не става въпрос за дубльорство, а за тандем.

„Когато имаш една такава функция и си представляваш президентска институция, можеш да помагаш в много сфери, различни креативни каузи”, каза Данаилов. По думите му, функцията на президента е много по-разширена.

Президентът Георги Първанов първи е споменал името на Данаилов като кандидат за президент още преди години и половина. Настоявал е приятелски актьорът да се включи в надпреварата.