Проблем с достъпа на болните от грип до безплатните антивирусни препарати. Личните лекари не ги взели защото никой не им е казал, че трябва. От регионалната здравна инспекция твърдят обратното.

Още през ноември здравното министерство е наредило антивирусните препарати да бъдат разпределени, първо на болниците и спешните центрове. Дни след началото на грипната епидемия в София в РИОКОЗ се изви опашка от общопрактикуващи лекари. Лекарите се оплакват, че нямат информация и губят време на опашки вместо да преглеждат пациенти. Някои дори са търсили заместници.

„Той в момента седи, чака, после ще ходи на домашно посещение, да обслужи моите пациенти в рамките на този час, за да не може хората да останат необслужени”, каза д-р Иво Попов, общопрактикуващ лекар. На други места един лекар е взел медикаменти за всички.

„Дори бих казал, че не ми е работа да ходя в ХЕИ-то да взимам ваксини и после да ги връщам . това е бих казал работа на една елементарна организация”, допълни д-р Николай Колев, общопрактикуващ лекарл

Все още обаче в София има лекари, които не са чували за безплатните лекарства. Така е в случая на Георги Димитров, който има грип и е попитал за лекарствата в 26-то ДКЦ. Лекарите обаче му казали, че нямат.

От здравното министерство са категорични, че лекарите отдавна са знаели, че трябва да се снабдят с медикаментите, но не са направили.

„Важно е да се има предвид, че това не са разпределени препарати, които се полагат едва ли не на всеки един човек от населението. Това са препарати, които даваме на лекарите и на болниците за пациенти, които те преценят, че са подходящи за такова лечение, тъй като все пак става въпрос за едно заболяване, което в голямата си част протича много леко и дори в голямата си част не се нуждае от някакво кой знае колко специфично лечение. каза епидемиологът д-р Ангел Кунчев.

Очаква се медикаментите да бъдат разпределени в следващите 2 дни. Лекарства ще бъдат давани и на дежурните кабинети, които поемат пациентите в почивните дни.