Днес изтича срокът, в който общините със замърсен въздух над нормата, трябва да актуализират своите екопрограми. В противен случай на България ще бъдат наложени санкции.
Сред сериозните замърсители на въздуха са и нелегалните площадки за разкомплектоване на коли втора употреба. В екоинспекцията в Русе се борят безуспешно с проблема цяла година.

В гъстонаселения квартал "Родина" роми са превърнали междублоковите пространства в място за разфасоване на употребявани коли. Официално тези площадки не съществуват- екоинспекторите ги намират само, ако има подаден сигнал. Най-често той е за неприятна миризма.

„На територията на България се вкарват много автомобили, които не се продават и впоследствие започват да се разкомплектоват и продават за желязо, при което се формират отпадъци от електронно оборудване. За да извадят металните части от автомобилите, се палят гуми, седалки”, обясни Лилия Атанасова, директор на РИОСВ-Русе.

Коли се разфасоват и по селата, на скрити и трудно достъпни места. Затова инспекторите търсят помощ и от полицията.

Досега в Русенско са проверени 15 сигнала за нелегални депа. В повечето случаи след наложените санкции извършителите се преместват на друго място.

„Проблемите са с братята роми, които гледат да докопат каквото и да е, да изгорят, да извадят някакви минимални остатъци, за да ги продадат на вторични суровини”, каза Анелия Николова, началник отдел в инспекцията в Русе.

Горенето на гуми чувствително замърсява въздуха, което противоречи с европейските изисквания за намаляване на емисиите от фини прахови частици.