Една от най-богатите жени в света, наследничката на козметичната фирма "Л'Ореал" Лилиан Бетанкур, е направила през 2007 г. незаконно дарение от 150 000 евро за предизборната кампания на френския президент Никола Саркози. Това заяви бившата й счетоводителка в интервю за онлайн всекидневника "MediaPart" и цитирано от ДПА.

Счетоводителката, идентифицирана като Клер Т., разказва, че през март 2007 г. финансовият съветник на Бетанкур - Патрис дьо Местр, който управлява активите на милиардерката, й наредил да изтегли 150 000 евро от банковата си сметка. Клер му отказала, понеже седмичният й кредитен лимит бил 50 000 евро. Тогава Дьо Местр се ядосал и й казал: "Виж какво, парите са за финансиране на президентската кампания на Саркози - 50 000 евро не са достатъчни".

Клер дала 50-те хиляди на Бетанкур и видяла как неин служител ги връчва на Дьо Местр. По думите й финансовият съветник взел недостигащите 100 000 от една от сметките на Бетанкур в швейцарски банки и й казал, че ще ги предаде
"дискретно" на финансовия директор на предизборната кампания на
Саркози - Ерик Вьорт.

Вьорт, който в момента е министър на труда, социалните отношения, семейството и солидарността, е обвиняван в конфликт на интереси поради твърде близките си отношения с най-богатата жена на Франция.

В предишното си амплоа като министър на бюджета, държавните финанси, публичната администрация и държавната реформа, Вьорт не взе никакви мерки по сигналите на прокуратурата, че Бетанкур укрива данъци и е прехвърлила 65 милиона евро в чужди банки.

Вьорт упорито твърди, че е невинен. Днес негова говорителка отхвърли като "напълно изфабрикувани" признанията на бившата счетоводителка на Бетанкур, предаде Ройтерс.

Преди това президентската канцелария също отрече Саркози да е получавал лично предизборно дарение от Бетанкур.

Законът за политическите дарения във Франция ограничава индивидуалните дарения за предизборни кампании до 4 600 евро. Даренията в брой не могат да надвишават 150 евро. Всички суми над този размер трябва да се плащат с чек или по интернет, като името на дарителя трябва да бъде изрично споменато.