Стеснява се кръгът на възможните виновници за екологичната катастрофа в Перник от миналата седмица, при която масово беше отровена рибата в Струма, а реката с часове тече оранжева.

Причината за замърсяването на Струма е изливането на огромно количество киселина в реката. Изследванията показали завишено съдържание на pH и на желязо. От МВР поискали изследване и за цианиди във водата. Според изследването на екоинспекцията съдържанието на опасния химикал е под нормата.

Според областната управа положението не е сериозно. В общината обаче не смятат така. На съвещание при кмета днес ситуацията бе определена като екологична катастрофа тръгнала от площадката на бившата "Стомана Перник", където работят общо 23 фирми.

"Големи количества киселини употребяват и са закупили "Колхида" и "Стомана", обясни Пламен Ангелов, РИОСВ-Перник.

Името на третата фирма не беше споменато. От "Стомана Индъстри", които присъстваха на съвещанието, категорично отрекоха обвиненията. От "Колхида метал" също са убедени, че не са виновни.

Докато разследването установи кой е виновен, отровената риба и киселината пътуват към Бяло море. Част от измрялата пернишка риба вече е стигнала до язовир Лобош.