Официално - на Земята вече живеят 7 милиарда души, след като в Калининград днес проплака Пьотр Алексеевич Николаев. Бебето се роди две минути след полунощ местно време. До момента обаче още две държави претендират за честта да са родината на 7-милиардния жител на планетата - Индия и Филипините.

Докато у нас вървяха трескави коментари около избора за президент, Филипините, Русия и Индия гледаха към часовниците в родилните домове. ООН е организацията, която трябва да се произнесе, кой е жител номер 7 милиарда. Истината обаче е, че числото има и символичен характер, защото да се установи кое точно е 7-милиардното бебе, е почти невъзможна мисия.

В три държави вече празнуваха. И в Русия, и в Индия, и във Филипините обявиха, че именно при тях се е родило бебе номер 7 милиарда. Първо на бял свят дойде бебето Пьотър в Калининград. Там дори имаше и миницеремония, с която беше отбелязано нарастването на световното население. По-късно подобно тържество имаше и на Филипините.

Специалисти посочват, че на практика е невъзможно да се определи кога и къде се е родил 7-милиардният жител на планетата. Това означава, че бебето може и да е българче. В софийската болница „Шейново” от снощи са проплакали девет бебета.

Те обаче няма да се включат в голямата надпревара, защото ООН не е посочила България сред страните, където има шанс да се роди 7-милиардното бебе. Така или иначе, страната ни няма особен принос в нарастването на световното население.

Докато ние се топим, в други части на света населението нараства главоломно. Само след 12 години трябва да се роди 8-милиардният землянин.

Американците твърдят, че сметките, които всички си правят днес, са грешни. И че бебето рекордьор ще дойде едва през март. Нарастването на населението в световен мащаб обаче е безспорен факт. Най-активен е ръстът в Индия, която се очаква да изпревари Китай в класацията на най-пренаселените държави.

Именно Китай и Индия са първите две държави в топ 5 на най-населените страни. В тази класация следват Съединените щати, Индонезия и Бразилия.

Не е такъв обаче случаят в повечето европейски държави. Русия, която днес претендира да е родина на бебе номер 7 милиарда, е страната, където населението се свива най-бързо, макар че страната е с най-голяма площ на планетата.

Ръстът на населението поставя и много предизвикателства пред света. По изчисления на Световната банка глобалното производство на храни ще трябва да се увеличи със 70% до 2050 година.