Пиян и въоръжен мъж направи опит да отвлече автобус с 40 души, сред които и руски туристи, пътуващи от "Слънчев бряг" за Бургас. На входа на Бургас похитителят беше обезвреден от полицията, след като пътничка успяла да се обади на телефон 112.

46-годишният Петър Петров от Русе, който е пътувал в задната част на автобуса, по необясними до момента причини по средата на пътя избухнал, извадил законно притежавания си газов пистолет, заредил го демонстративно и започнал да го размахва към останалите пътници. Предполага се, че причина за реакцията му станали няколко момичета, в чийто разговор той се опитал да се намеси. Мъжът е бил видимо пиян. Според очевидци бил враждебно настроен и агресивен.     

26-годишната Ваня успява да се обади на полицията от мобилния си телефон, свита между седалките, за да не бъде забелязана и на шофьора

Групата момичета уплашени потърсили помощ от шофьора.     

"4-5 момиченца дойдоха при мен, разтревожени", разказва шофьорът Георги Чакалов. "Казват: „Има в автобуса човек с оръжие". Аз отначало даже го вземах на майтап, обаче попитах: „Къде се намира този човек?". Те викат: „Най-отзад на седалката". Започнах да гледам на огледалото, да го следя какво прави. Някъде към Рудник той стана прав и аз тогава изтръпнах, помислих си, че този човек ще направи нещо".

Оказва се, че шофьорите са инструктирани в такива случаи какво да правят.

Едно от момичетата идва до Валя, която седи зад шофьора. 26-годишната девойка работи като администратор в хотел в Слънчев бряг и се прибирала след работа.  

„Наведе се и ми каза, че отзад има въоръжен мъж, който бил пиян, говорел несвързано и е заредил пистолета си. И аз просто не мислех в този момент, извадих телефона и набрах 112".

Валя поддържала непрекъсната връзка между служители от спешния телефон и с шофьора. Успокоявала и момичетата. На входа на Бургас полицаи атакували автобуса.

„Блокираха пътя и ни спряха. Отворих вратата, полицаите, които влязоха: „Кажи ми само къде се намира, ама тихо". Така стана, че той не разбра, че полиция го чака", обясни още шофьорът.

Мъжът е задържан за 24 часа. По данни на прокуратурата, след като изтече 24-часовото задържане, мярката на Петър Петров ще бъде променена на по-лека - подписка или парична гаранция. Към момента няма доказателства, че е искал да отвлече автобуса. За това първоначалното обвинение, което ще му бъде повдигнато, е за едро хулиганство, за което може да получи до 5 години затвор.

Според роднини на Петър той е имал склонност да злоупотребява с алкохол. Не е установено обаче колко е бил пиян по време на инцидента, защото е отказал да даде кръв за анализ.

Друга любопитна подробност е, че има данни, че мъжът е регистриран в психиатричната клиника в Русе. Знае се още, че е криминално проявен, а в досието му има кражби, закана за убийство, шофиране в нетрезво състояние и спекула.

Ваня и шофьорът ще бъдат наградени от полицията за адекватните си реакции. Момичето ще може да пътува безплатно до края на сезона до "Слънчев бряг".