Един от символите на социализма, героят на труда - Найда Манчева, е родена точно на 10-ти ноември преди 90 години.

Днес депутатът в 3 Народни събрания и 2 пъти герой на социалистическия труд живее в работническият квартал “Надежда” - в малък блок от средата на 60-те години на миналия век.

Във времената на ударници, рационализатори, стахановци, бригадири и орденоносци - името на Найда Манева се превръща в нарицателно. Човек, който тъче не просто на два, а на цели 40 стана.

С легендарната тъкачка се заравяме в кашона на живота. А от там изкачат агитационни материали за народни представители, сред които и леля Найда. Оказва се, че тя е била три пъти представител на работническата класа като депутат - без да спира да работи.

„Имах три мандата по пет години - без образование в парламента - при най-отговорните ръководители. Слушаха ме и като станех да говоря - колегите ми казват - слушайте сега Найда какво ще ни прави, един на друг се оплакват”, разказва Найда Манчева.

Казва още, че Тодор Живков лично я познавал.

„Аз първите години като депутат имах три реда мазоли - от тъкачните станове”, казва още леля Найда.

Заради трите реда мазоли и усърдността обаче тя е отличена два пъти като „Герой на социалистическия труд”.

„Званието ми е дадено за много работа, за много тичане - и всички инициативи. Бях първа – качественик, ударник, стахановец, най-добър в професията, орденоносец...Сега нема такова нещо, нема работническа класа, не се говори, нема работници да се показват първенци. Сега има мафиоти - убийци и какво ли не”, казва Найда Мначева.

Песента на машините притъпяват слуха на леля Найда още като млада работничка

8-ми март е легендарният завод на Найда Манчева. Днес от него са останали само буквите. Превърнат е в частна складова база.

„Оттука съм минавала 50 години, вътре ни са цеховете - ето покрива”, споделя с носталгия леля Найда.

Със сълзи на очи тя разкрива, че всяка нощ сънува машините и работничките. Носега ги няма тези времена.

„Нема герои сега - има мафиоти,кариеристи, материалисти - това е!”, със съжаление заключава възрастната жена.