Загадката на Мона Лиза е скрита в очите. Заключенията са на италиански учени, които са открили буквите S и L в лявото и дясното око на Джокондата.

Изследователи от италианския комитет по културно наследство твърдят, че са открили нови насоки в разгадаването на мистерията около Мона Лиза и скритото послание на Леонардо да Винчи.

“Вярваме, че в очите на Мона Лиза са скрити буквите Л и С, а в моста зад нея се чете числото 72”, каза изследователят Стефания Романо.  

Според учените С е първата буква от династия, управлявала Милано през Средновековието. Л е първата от името на Леонардо. 72 пък е заимствано от Християнството и Кабала - 7 - създаването на света и 2 - символ на двойнственото начало на живота - мъжа и жената. От Министерството на културата обаче отрекоха така наречените разкрития.

“Мисля, че сами си измислихме тази дълбока мистерия в Джокондата. Като се започне от усмивката, фона, очите, появиха се твърдения, че това всъщност е мъж и е автопортрет на Леонардо. Всичко вече ми се струва малко пресилено”, смята Калудио Стринати от Министерство на културата на Италия.

Друг повод за съмнение в достоверността на откритието е и фактът, че учените са изследвали снимка с висока резолюция на картината, а не самия оригинал.