Има ли опасност от влошаване качеството на прогнозата за времето у нас? Христина Балинска разказва за орязания бюджет на Националния институт по метеорология.

За една добра прогноза са необходими добри наблюдения. Те са изключително важни, както за самите прогнози, така и за научните изследвания.

"И освен това, много е важно редицата да бъде непрекъсната, т.е. да няма пропуски, т.е. да няма пропуснати наблюдения. А и в крайна сметка е хубаво да има архив, когато се говори, че  тази зима ще бъде най-студената от 1000 години насам, е хубаво да има на какво да се позовем”, каза дежурният синоптик Марияна Попова.

Проблемите с бюджета на БАН обаче създадоха опасност от закриването на станции, в които се правят метеорологичните наблюдения, което от една страна ще влоши качеството на прогнозите, а от друга  -  може да направи  България " бяло петно"  на световната синоптична карта.

И ако закриването на станции все още е под въпрос, то съвсем реални бяха принудителните  неплатени отпуски.

"На практика това означава, че през последните три месеца служителите от нашата система работеха с намаление от 25% на техните месечни заплати", съобщи д-р Георги Корчев.

От това обаче не е спестено много.

Точно 9 на брой са синоптиците в Института по метеорология, на които дължим прогнозата за времето. Благодарение на собствени приходи, от началото на ноември нормалният ритъм на работа е възстановен, но има ли сигурност за бъдещето?