“Всяко предложение на ГЕРБ се променя през два часа, как да мислим за 2030-та година”, заяви в “Тази сутрин” Драгомир Стойнев, председател на комисията по труда и социалната политика към Народното събрание. По думите му, чрез гласуването на второ четене на Кодекса за социално осигуряване, ще бъде узаконена голяма несправедливост.

“Днес ще бъде стоварен един голям товар върху българския народ. С вдигането на стажа и възрастта, това, което се предлага в пенсионните промени, хората ще трябва да работят доживот. А онези, които преживеят, ще вземат доста малка пенсия”, уточни той.

Идеята на реформите стажът за мъжете да се вдига постъпателно, докато стигне 40 години и 37 години за жените.

Стойнев подчерта, че в цяла Европа също се вдига този стаж, но това, което го прави Европа, ние сме го постигнали. Мъжете в България се пенсионират средно на 64 години, в Европа – 27 на сто се пенсионират на 62 години. “Понеже сме свикнали да се кланяме на Европа и да правим каквото правят там, правим една голяма глупост и се стоварваме цялата тежест върху хората”, повтори шефът нас социалната комисия.

Според него това, което ще бъде прието в парламента, не е реформа, а промяна. Не може на всеки пет години да се правят експерименти върху обществото, каза той.

Стойнев твърди, че идеята на кабинета е хората да се пенсионират по-трудно и да имат по-малки пенсии. “Правителството се съсредоточава върху разходната част, а ние предлагаме да се концентрират върху приходите. А приходи няма как да има, като няма активна политика върху заетостта. Защо не се вдигне максималният осигурителен праг? Дали в момента някой взема 10 000 лева или 2000 лева, той се осигурява все на 2000 лева. Управляващите пазят богатите хора”, категоричен е бившият икономически съветник на Сергей Станишев.

Той нарече ГЕРБ “продавач на фалшиви надежди” и подчерта, че правителството натоварва едно и също поколение.