Висшите училища трябва да анализират предлаганите от тях специалности и взаимно да се убедим, че и държавата има нужда от това, което предлагат. Това коментира пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. По думите му има специалности, които не могат в никакъв случай да се закриват, защото имат голям научен потенциал, но други - се дублират.

Естествено е, че може да се върви към по-пестеливо изразходване на средствата, посочи министър Игнатов. Той добави, че дадени катедри и специалности  могат да се преобразуват в магистърски специалности и постави въпроса каква е реализацията на техните възпитаници през последните 20-30 години.

"Ако висшите училища бяха предприятия, те щяха да закрият нерентабилните производства", коментира образователният министър.

Игнатов съобщи, че бюджетът за образование за 2011 г. е с около 100 милиона лева по-малко от бюджета за 2009 г. и е естествено тези пари да не достигат. По повод на заявеното днес намерение на Съвета на ректорите на висшите училища да протестират заради недостиг на средства, министърът заяви, че ректорите наистина са лидерите в системата на висшето образование и науката, а на лидерите им подобава да бъдат водачи и в тежки моменти.