България е с най-висок дял на успешните опити за самоубийство сред всички страни в Европа. Почти всеки ден у нас едно дете посяга на живота си, а двама възрастни се самоубиват.

Според експертите за последните две години опитите за самоубийство са близо 2000, а половината от тях са били успешни.

От направление "Психично здраве" в Националния център по опазване на общественото здраве отчитат сериозно увеличение на броя на опитите за самоубийство в този период.

През 2010 година най-възрастният човек, който се е самоубил е бил на 97 години, а най-младият - едва на 8. Само за този месец в столичния "Пирогов" е имало 5 деца на възраст под 15 години, които са се самоотровили. Най-честите мотиви са депресия, междуличностни, семейни и икономически проблеми.  

У нас психичните заболявания са близо два пъти по-чести. В Европа един от всеки 10 души има психично заболяване, а у нас - един от 5 души, като най-честото е депресията.

Според експертите симптоми на влошено психично здраве са честата употреба на алкохол и дори феноменът "неразумно шофиране", с който всички ние редовно се сблъскваме.

В същото време едва 6% от българите са търсили помощ от професионалист, докато в Европа процентът е 15.

А обяснението за това може би идва от факта, че България е на челно място сред страните, с най-негативно отношение към хората с психична болест.

Въпреки тревожните данни, у нас не работят програми за превенция на самоубийствата и за психичното здраве. Обяснението от Министерството на здравеопазването е, че няма пари.  

Психолозите съветват родителите, ако забележат при детето си рязка промяна в поведението, намаляване на успеха в училище, увеличаване на отсъствията и промяна на ценностите, да се обърнат към специалист. Независимо от това на каква възраст е човек, не трябва да се подминават и директните заплахи за самоубийство, подаряването на скъпи вещи и послания за прошка и извинение дори и за несъществуващи прегрешения.