Новият рецептурник за храненето на децата от бебешка до тригодишна възраст предвижда сериозен скок в качеството на продуктите. Месото в яслите ще е само филе. Ястията от кайма ще трябва да са от смляно месо, а манджите ще се готвят с пресни или замразени зеленчуци, вместо с консерви. Новите изисквания обаче ще влязат в сила най-рано в края на годината.

Майка на 10 месечно бебе сигнализира, че в общинските млечни кухни във Варна не се предлага качествена храна. От ръководството на млечната кухня във Варна обясниха за bTV, че храната за децата се приготвя по специален рецептурник, одобрен от здравното министерство, като менюто е съобразено с физиологичните нужди на децата.

Контролът върху дейността на детските кухни се осъществява от РИОКОЗ по всяко време без предварителен график. Освен качеството на храната, инспекторите проверяват стерилността на кухните, както и доставчиците на продуктите и помещенията, в които се съхраняват.