Сезонът на настинките вече е започнал. Тези заболявания обаче все още не са грипни, твърдят епидемиолозите.

Грипната вълна обаче няма да ни подмине, но това ще стане в края на годината и началото на следващата. Специалистите очакват в пика на заболеваемостта да обявят и епидемия, но това все още е в границите на предположенията.

Със застудяването пациентите пред кабинета на доктор Попов значително се увеличават. Категоричен е, че в момента грип няма. За сметка на това при него постоянно идват хора с оплаквания от болки в гърлото, остра хрема, температура и разстройство. Причината за бума на заболяванията е рязката промяна в температурите.

Освен неадекватното облекло, лошата храна и студът вкъщи също помагат на настинките.

„На този фон всички вируси прогресират чудесно - те се чувстват прекрасно. Има един отслабен организъм - с лош имунитет, мръсен въздух - прекрасно за нападение”, коментира лекарят.

Когато човек е болен от грип, болестта протича по-тежко, понякога има и усложнения. Прогнозите на епидемиолозите са, че и тази година ще вършеят познатите грипни щамове – „Пърт”, „Бризбрейн” и „Калифорния”.

Препоръките на медиците са в студените дни да наблегнем на билковия чай с мед, да си правим фрешове от цитрусови плодове, както и да не стоим, и още по-малко да спим, в студени стаи. И винаги да се обличаме адекватно на температурите навън.

Относно ваксините специалистите не са на едно мнение. Някои са твърдо "за" тях, а други - твърдо "против".

Междувременно стана ясно, че ваксините  срещу свински грип, заради които се отиде министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев, и тази година ще се раздадат на личните лекари, ако има нужда. Това каза настоящият здравен министър д-р Стефан Константинов в Добрич след откриването на отделение „Медицинска онкология" в Многопрофилната болница за активно лечение в града.

„Половината от тях бяха изразходвани през миналата година, когато отново имаше вълна на грип и поради тази причина заболеваемостта не беше толкова голяма. Останалата половина, която е още в срок на годност, ако тази година имаме проблем, отново ще я раздадем на личните лекари. Така че не смятам, че е нанесена някаква вреда на държавата, че сме имали противовирусните препарати", коментира Константинов.