За първи път в американската история председател на Камарата на представителите вероятно ще бъде жена. За първи път и мюсюлманин беше избран за член на конгреса.

След 12 години в опозиция Демократическата партия печели отново контрола над Камарата на представителите и само едно място я дели от контрола над Сената. Ако демократите получат мнозинство в двете камари оставащите две години от мандата ще бъдат трудни за президента-републиканец Джордж Буш. Белият дом неохотно призна загубата в долната камара. Какво ще стане в Сената зависи от развитието на нещата в щата Вирджиния.

Демократите веднага обявиха че ще търсят промяна на политиката на САЩ в Ирак. Именно недоволството от политиката на Буш в Ирак беше основният мотив на американците да гласуват против републиканците.

Хилъри Клинтън беше преизбрана като сенатор от Демократическата партия в щата Ню Йорк. Искам да спра културата на корупция, каза тя на пресконференция след победата: “Едва ли може да има по-ясно послание - време е за нов курс. Да надскочим партийните пристрастия, идеалогическите различия и да се върнем към динамичния център, да започнем да решаване проблемите на нюйаркчани и на американците.

“Франс прес” коментира, че победата на бившата първа дама с убедителния резултат 69% гласували за нея е добра подготовка на почвата Хилари Клинтън да се кандидатира за президент.
Една от утехите за републиканците е преизбирането на Арнолд Шварценегер за губернатор на Калифорния. Щатът има много голяма тежест в президентските избори.

Резултатите от междинните изборите в Съединените щати предвещават сериозна промяна във вътрешната и външната политика в страната. Един от най-важните въпроси за българската общност в Америка е предстоящата имиграционна реформа. Сегашният Конгрес отлагаше тази реформа, за да стане ясна волята на избирателите.

Демократическата партия спечели сериозен превес в Камарата на представителите, което е добрата новина за имигрантската общност тук. Лошата дойде от Аризона, където над 80% от гласоподавателите подкрепиха силно антиимигрантски предложения. Най-спорното предвижда нелегалните имигранти да не могат да получават каквато и да е образователна помощ, а тези, които кандидатстват за такава да бъдат издавани на имиграционните власти.

Камара на представителите, в момента контролирана от силно консервативните републиканци, гласува през декември 2005 година силно антиимигрантски закон. После през май на тази година Сената, също контролиран от републиканци, но не толкова силно консервативни и под натиска на президента Джордж Буш, приеха своя версия на имиграционния закон, който предлага и път за легализиране на близо 11-те милиона нелегални имигранти тук. Тези два коренно различни законопроекта бяха погребани в различните комисии между Сената и Камарата. Всички политици изчакваха да видят как ще гласуват американците.

Сега, когато повечето бюлетини са преброени и демократите печелят, вероятно ще бъде приет компромисния имиграционен проектозакон.
Хората, които са били незаконно пребиваващи за повече от 5 години ще могат да получат гражданство, ако работят 6 години, научат английски език, платят глоби и данъци със задна дата.

Тези, които са били извън статут между 2 и 5 години ще трябва да кандидатстват за виза по програмата за гости-работници. Те ще могат да получат гражданство след 11-годишен период.
Хора, които са били незаконно в страната по-малко от 2 години ще бъдат изпратени в обратно в родината си.

Консерваторите бяха предложили и прекратяване на лотарията Зелена карта. Изглежда, че това предложение едва ли ще бъде прието.