Преди 42 години, на този ден, между Университета на Калифорния и Изследователския институт на Станфорд преминават първите пакети данни. Това е началото на интернет. В днешно време глобалната мрежа е навсякъде. Затова тази година група родни ентусиасти решиха да отбележат празника подобаващо.

"Чудехме се как да отбележим рождения ден на интернет, който като глобална мрежа, която е свободна, всъщност дойде идеята, че трябва да го освободим. Като под "освободим" разбирам да направим възможно колкото се може повече хора, да могат да използват интернет навсякъде”, обяснява организаторът на събитието Христо Ласков.

Преди десет дни ентусиастите създават сайт, в който призовават хората да освободят безжичния си интернет поне за малко, като по този начин превърнат България в мястото с най-лесен достъп до мрежата.

Едно от столичните заведения също се включи в инициативата. Голяма част от хората, които идват там, носят със себе си и работата си. Затова достъпът до мрежата е задължителен.

"В началото имахме парола, но сега я махнахме и май повече няма да я сложим. Първо е излишно, защото всеки пита за паролата, а всъщност когато отидеш някъде и откриеш свободен интернет - на всеки му става приятно", смята арх. Мария Балева,

Организаторите имат амбицията в следващите години да "освободят" мрежата в цял свят.