Учениците от Търговищко се оказаха най-неграмотните в страната. В областта бяха отчетени най-ниските резултати на матурите. Всеки пети от седмокласниците пък е с двойка на изпита по български език. В региона с най-много слаби оценки, едно селско училище записа собствен рекорд - 100 % двойки.

Четиринайсетгодишният Мустан е един от добрите ученици в класа. В часовете по български момчето дори изкарвало петици, въпреки, че трудно говори езика. Твърди, че се е подготвил за външното оценяване. Той обаче, както и всичките негови съученици, получават двойки на изпита по български. Реално тези деца говорят на български език само по няколко часа, докато са в училище. Признават, че у дома говорят на цигански и не могат да свикнат с българския.

"Би могло да се помисли за обучение, организирано под друга форма, по друг начин, за такива деца”, обясни Стилияна Димитрова - директор на ОУ "Г. Раковски" в село Голямо Ново.

И макар че седмокласниците са полуграмотни, в Голямо Ново, както и в другите селски училища няма повтарящи. Заради многото двойки обаче,  това лято тези ученици няма да имат ваканция. Вместо това ще продължат да ходят на училище за допълнителни уроци по български език.