Природозащитници твърдят, че през 2035-а на човечеството ще са нужни ресурсите на още една планета, за да може да се изхранва.

Активистите изчислиха, че в близките 40 години населението на Земята ще нарасне с още 2 милиарда души и ще достигне внушаващите 9 милиарда.

Още в средата на 70-те години на миналия век сме превишили капацитета на Земята и сега трябва да наваксваме разхищенията, казва Матю Уилкинсън от „Световния фонд за дивата природа”.

„Да се изхранват 9 млрд. души на планетата е трудно, но трябва да работим много и ние като консуматори, и търговците, за да остане място, на което да живеем",  смята старши съветника по корпоративни отношения.  

През последните 9 години основните продукти, които ползваме намаляват като количество и оттам поскъпват. Така памукът вече е 4 пъти по-скъп, а цената на соята и палмовото масло е нараснала над 2 пъти.

„Да си по-добър консуматор означава да не се възползваш от продуктите и суровините на всяка цена. Можеш и да се лишиш от нещо. Например, като видиш, че в шампоана ти е използвано палмово масло, да се откажеш от него”, съветва Матю Уилкинсън.  

Освен с храната ни очаква и криза с водата. Само 1% от водата на Земята е директно достъпна за хората. Губим от ценната течност и в производството. В производствения процес на една тениска, например, губим около 5 хиляди литра вода, а за един хамбургер - 15 хиляди литра.

В следващите няколко години Китай ще стане изключително важен. Азиатската държава ще произвежда не само най-много, но ще бъде и потребител номер едно в света на едни от най-важните суровини.