Сблъсъци станаха при евакуирането тази сутрин на незаконен лагер на ирландски номади в Дейл Фарм, на 40 км източно от Лондон. Британската полиция започна днес да прогонва членове на номадската общност "Ирландските пътуващи хора" от мястото, на което те живеят от повече от десетилетие.

Полицаи с екипировка за борба с масови безредици влязоха призори във фермата Дейл като влязоха в сблъсъци с обитателите и техни поддръжници. В един от фургоните се разгоря пожар. Според местните власти 86 семейства са се настанили на земя, без да имат необходимото разрешение.

"Пътуващите хора" (Irish Traveliers) са номадска общност, която е подобна, но етнически различна от циганите или ромите. От общността окачествиха действията на властите като етническо прочистване и поредна глава от недоверието между номадите и британското общество.  

Днешната акция е станала възможна заради съдебни решения от миналата седмица за разчистване на незаконния лагер.

"Ирланските пътуващи хора" са пристигнали в Англия след глада в Ирландия през 50-те години на XIX век и на още една вълна след Втората световна война. Но повечето от обитателите на сегашните им лагери са родени във Великобритания.

Демонтирането на лагера във фермата Дейл от органите на реда се предаваши на живо от новинарски телевизионни канали.