Хиляди деца във ваканция и хиляди родители на работа. Как се справяме със сложната ситуация и какви са алтернативите за малчуганите по време на тримесечната почивка?

Децата между 7 и 12 години в България са около 400 000, а според Закона за закрила на детето родителите подлежат на наказание, ако оставят дете до 12 години само в къщи. Това разбира се не е и решение. Често обаче алтернативи липсват и не са редки случаите - с дете на работа.

Малкият Алекс ходи на работа в търговска фирма. Вносът и износът, поне за сега, не са сред любимите му теми за разговор, но у дома няма кой да го гледа. Затова известно време той ще помага на баба си в работата.

Баба и внуче излизат за около половин час по обед, за да се нахранят набързо. През останалото време Алекс е пред компютъра в офиса. Колегите на баба му проявяват разбиране и приемат новия член на екипа.

Малко са работните места обаче, които могат да се превърнат в занимални за лятото. Някои големи компании организират занимални за децата на служителите си, както е в чужбина. Но засега в България те са изключение.

Една от малкото достъпни възможности са градските лагери, които общината финансира. Там един ден струва пет лева. Децата се занимават с рисуване, танци и пияно. През тях обаче могат да преминат едва около 200 деца на смени от по 10 дни. Свободните места се попълват още през февруари.

Възможностите са много, но скъпи. Един месец в детски клуб ще ви струва 400 лв. заедно с храната. Лятна спортна занималня излиза по 125 лв. на седмица и то без да е включен обядът на детето.

Родителите могат да се възползват и от програмите на спортното министерство „Спорт през свободното време" и „Научи се да плуваш", които са целогодишни и безплатни. На сайта на министерството в секция „дейност” можете да намерите информация как да се присъедини вашето дете към спортните дейности.