Без цигара дори навън? "За" и "против" пушенето на открито
Да се забранят ли цигарите в дворовете на училища и детски градини, по парковете и стадионите?
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 128
  • 0
    0
Без цигара дори навън? За и против пушенето на открито
Пълна забрана за тютюнопушене трябва да се въведе в дворовете на училища, детски градини и ясли. Около това мнение, се обединиха гостите в "Тази сутрин" – Маша Гаврилова, председател на неправителствената организация "Да върнем пълната забрана за пушене" и проф. Милан Миланов - председател на комисията по етиката в БЛС.

Въпреки, че Гаврилова е непушач, а проф. Миланов - пристрастен пушач, двамата се съгласиха, че недопускането на пушачи на местата, където има деца и ученици, е всъщност един добър пример за тях и начин на възпитание.

Двамата обаче бяха на противоположни позиции по отношение на необходимостта от забрана на пушене и на останалите места на открито.

„Ние предлагаме да се ограничи тютюнопушенето и на местата, където хората са принудително поставени един до друг на открито – стадиони, спирки на градския транспорт, паркове и т.н. Не на улицата като цяло, разбира се, а на места, където хората са съсредоточени принудително на поне 1-2 метра един от друг, а на места и на по-малко разстояние”, заяви Маша Гаврилова.

Тя подчерта, че законодателството у нас се движи в правилна посока, тъй като тази година за първи път Министерството на здравеопазването е внесло законопроект с предложение за забрана на пушенето и на открити места като дворове на училища и детски градини. До момента не е имало такива текстове, тъй като тези от 2009-2010 г. са предлагали само забрана за закритите места.

От своя страна проф. Милан Миланов подчерта, че една забрана за пушене на открити места би била поредната форма на дискриминация срещу тютюнозависимите хора. Той направи сравнение с малките помещения за пушене по летищата.

„Затварят ни там като някакви престъпници, а покрай нас минават непушачи, които ни гледат усмихнати – все едно сме крастави или престъпници някакви и затова сме отделени от тях. Не разрешавам на никой да ограничава правата ми, които са ми дадени по рожнения от Бог и моите родители”, категоричен бе Миланов.
  • 0
    0
Още по темата
Свързани статии
128 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре