Пореден опит за източване на Здравната каса. Възможно ли е да сте жител на Лом, да не сте ходили 40 години в Стара Загора, но именно там да са ви извадили зъб? В подобен заплетен казус се оказа жена от Лом. Антон Хекимян и операторът Кристиян Иванов дават повече подробности по темата.

Ненка Кирилова живее в Лом. Последното й посещение в Стара Загора е преди 40 години - по време на ученическа бригада. Преди седмица обаче разбира, че имено в Стара Загора е била на стоматологичен преглед, направили са й пломба и са й извадили зъб. Новината жената научава от писмо на здравната каса в Стара Загора.

"Получих писмо от Здравната каза преди седмица, в което имаше анкета - дали съм посещавала кабинета на Д-р Соня Маринова на 4 октомври тази година. Отговорих, че не съм ходила в Стара Загора. Установихме, че тази д-р Соня Маринова има брат в Лом, който беше мой личен лекар преди една година. Тогава допуснах, че може тази информация за ЕГН-та да изтича от тук", разказва Ненка Кирилова.

Тръгвайки по следите на мнимия изваден зъб на Ненка, екипът ни отпътува от Лом към Стара Загора. Не са си запазили час в кабинета на д-р Маринова, но успяват да я открият след реален преглед.

"Не, тук има някаква грешка. Не съм правила процедури. От някъде са ми попаднали тези данни - сега не мога да си спомня. Имам две-три пациентки, които се казват Ненка. На въпросната жена не съм правила процедура. Нещо съм писала, но не знам откъде е дошло. Злоупотребила съм, по някакъв начин, но не мога да се сетя по какъв. Явно съм имала данните на жената по някакъв начин и съм я отчела, мислейки, че отчитам моя пациентка, позната Ненка", каза д-р Соня Маринова.

След кратка проверка на документацията, стълбищното интервю с доктор Маринова продължава.

Д-р Маринова отрече да е подменила целенасочено данните на жената. "Каква печалба чак толкова”, коментира стоматологът. „Аз съм виновна в случая. Какво да кажа, какво да кажа?! Ето я истината – несъществуващ пациент съм отчела. Ако ме засекат ме санкционират", обясни тя.

Доктор Маринова не успя да се сети откъде е открила данните на пациентката, която никога не е виждала. Дали обаче има още пациенти като Ненка. Екипът ни успя да изненада и служители на Здравната каса в Стара Загора, при които проверката за д-р Маринова все още тече. Вътрешна проверка в регионалното звено показва, че има нередност. От там са изпратени 20 анкети - за да се свери колко са мнимите стоматологични процедури. До този момент има три отговора на хора, включително този на Ненка Кирилова, че никога не ходили и не са били преглеждани от стоматолога.

Сигурното към този момент е, че ще има глоби. Работата на прокуратурата е да разбере, откъде са се появили личните данни. А, ако случайно откриете, че имате направена пломба на вече извадения ви зъб - може да сигнализирате в най-близкия клон на Здравната каса.