Традицията повелява: боядисваме великденските яйца в четвъртък! НО за щастие на тези, които работят или просто не могат да смогнат в делничния ден, има втори шанс – днес, Велика събота, също можем да боядисаме яйцата за утрешния празник.

Стискаме палци да сме попаднали на качествена боя, запретваме ръкави, вадим яйцата и въображението и се захващаме. Не можем да помогнем с купуването и варенето на яйцата, нито с избора на боя, но можем да дадем тласък на въображението ви, ако случайно точно днес се разминавате с добри идеи за… декорации.

В четвъртък в "Тази сутрин” видяхме как изписват яйцата по вековна традиция в Ихтиман. Тези от вас, които разполагат с повече търпение и нетреперещи ръце, могат да си направят писани яйца – какви са тънкостите при тази технология можете да видите в материала от "Тази сутрин”, както и как можем да сварим и боядисаме яйца само на пара и без боя, а с естествени подръчни материали.

Потребителите на btv.bg, които боядисаха яйцата си в четвъртък, ни изпратиха много снимки на красивите си творения, от които също можете да почерпите вдъхновение.

И накрая, независимо от крайния резултат на вашето обредно съботно творчество, нека цветните яйца са символ на цветното ви настроение през цялата година. Екипът на btv.bg ви желае здраве, късмет и усмихнати празнични дни в компанията на любимите ви хора!

История

Като християнски религиозен символ яйцето първоначално символизира гробницата на Христос и отместения камък. След време се налага обичаят яйцата да се боядисват в червено - кръвта на Христос, и яйцето вече се възприема като символ на раждането на човека от природата.

Освен червени на Великден се разменят и много пъстри яйца. Според една легенда Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.

В рубриката "Аз, репортерът” очакваме вашите снимки и видеоматериали от посрещането на Великден.