Полицейската атака срещу сайта Читанка.инфо предизвика огромен отзвук сред потребителите на виртуалната библиотека. В интернет стотици граждани се застъпват за сваления от антимафиотите сайт. Константин Караджов проследи началото на поредния юридически спор за това как интелектуалните продукти се разпространяват в Интернет.

Този път антимафиотите не удариха сървър за разпространение на холивудски филми или софтуер - а сайт, определящ се като "универсална електронна библиотека".

Преди да спре, библиотеката е набрала над 16 000 заглавия. Достъпът до всички тях е безплатен. В нея има творби на почти 700 български и над 1000 чужди автори.

Полицията официално съобщи, че групата, поддържала сайта, е ощетила българската култура с милиони левове. В основата на акцията е сигнал от книгоиздатели, книготърговци и преводачи.

"Нашите членове казаха, че почти целият им каталог в момента от книги налични в продажба е качен в този сайт. Само че освен българските издатели, те са ощетили българските писатели, чуждестранните писатели, българските преводачи, художници, дизайнери", коментира Веселин Тодоров.

Гневни от затварянето на сайта граждани са сформирали групи, една от които дори настоява да се затвори не библиотеката, а ГДБОП. В подкрепа на библиотеката се цитира текст от Закона за авторското право. Според него с учебна цел и нетърговска цел, книгите от библиотеките могат да се копират без съгласието на авторите и без възнаграждение.

Според издателите обаче този член се отнася само за физическите библиотеки, и няма нищо общо с безплатния достъп до копия на книгите в Интернет.

"Почти всички качествени автори в човешката история са писали преди всичко за пари. Достоевски не е писал за удоволствие. Дори Ботев - е писал за пари", каза Веселин Тодоров.

Полицейската операция не спря разпространението на самата библиотека. В момента стотици българи си разменят архивни копия на сайта чрез торенти. Едно от тези копия дори е качено на шеговития адрес: читанка.ГеДеБОП.ком.

Въпреки полицейската акция администраторът на оригиналния сайт е обявил, че ще възстанови работата на електронната библиотека, след като намери сървър в чужбина.