Гладна стачка заради диплома за висше. Какво доведе до куриозния протест и колко струва да докажеш знанията, за които вече си платил?

Дъщерята на Стефан Здравков завършва Софийския университет през 1999 година. Преди няколко години заминава да работи в Гърция, без да има ни най-малка представа, че ще има проблем с дипломата си в южната ни съседка.

Гръцкият работодател желае да получи програмата, по която момичето е учило, за да прецени дали има нужда от полагане на допълнителни изпити. Предоставянето на подобна административна справка в Софийския университет обаче струва 600 лв.

Сумата е непосилна за Стефан Здравков. Той се консултира с омбудсмана на Република България, който също споделя притеснението си, че подобна такса е твърде висока.  Според закона за висшето образование обаче всеки университет е автономен и може сам да определя таксите си. В безсилието си Стефан решава, че единственият начин да го чуят е да направи гладна стачка.

„Определих си три месеца, защото с моята пенсия от 245 лв. аз трябва да гладувам около три месеца, да си отгладувам тази такса, за да успея да получа документите на дъщеря ми”, обясни той.

Какви са таксите за административни услуги в някой от най-желаните университети? Цената на подобна услуга в Техническия университет е 50 лв., Нов български университет пък предоставя нужната информация абсолютно безплатно.

Продължението на историята гледайте тази вечер в „Хрътките” в 20.00 часа по bTV Action.