Продължава скандалът с българските дипломати с агентурно минало. Правителството ще предложи на Народното събрание да приеме решение, с което да се забрани назначаването на дипломати, свързани с бившата Държавна сигурност. Това съобщи външният министър Николай Младенов. Преди ден стана ясно, че около 190 български посланици са работили в службите. Четиридесет от тях и сега работят в мисии зад граница.   

Всички назначения, които са в пълномощията на МС - това са генералните консули, ще бъдат преразгледани, обяви външният министър. Правителството ще се обърне към президента с призив хората, за които има принадлежност към Държавна сигурност, след внимателна преценка да бъдат отзовани в България.

Ситуацията е напълно неприемлива, заяви министър Младенов. България е член на НАТО и ЕС и като такава има основна задача да изгражда доверие със своите партньори. Ако БВП е измерение за растежа на икономиката, то доверието е разменната монета в дипломацията. Задачите на ДС във народната власт е била да работи в най-тясна връзка със съветското разузнаване и определя като главен враг и противник САЩ и техните съюзници, припомни той.

Отзоваването на посланици е сложен юридически въпрос, но в рамките на една година може да има решение, смята Младенов. Предстои ми да разговарям с политическите партии в НС и с хората, които заемат сега тези позиции, така че да се намери безболезнено решение. МВнР има капацитет да намери заместници на тези хора, съобщи министърът.