Още двама души са арестувани по случая с камиона, в който загинаха 71 имигранти. Те са задържани в България и Унгария, съобщи общественото австрийско радио, като се позова на прокуратурата в град Айзенщат.

До този момент нито една българска служба не е потвърдила официално информацията за арест на българска земя.

Смята се, че арестуваните са на едно от ниските нива в организирана престъпна група за трафик на имигранти в Европа.

"Мите няма сърце да ги прави тия работи"

Единият от останалите българи, задържани в Австрия с обвинение за трафик на хора, е напуснал страната ни, за да избегне затвор.

Това научи bTV от близки на 29-годишния Методи Иванов. Той е от Лом и беше арестуван с други четирима, дни след трагедията с бежанците, намерени мъртви в камион на австрийска магистрала.

"Митко не е направил милиони, бизнесът му е с коли.", каза жена, която е сред последните, видели Методи и останалите българи преди ареста им. Представи се за негова роднина.

В същата къща живее майката на Методи: ""Невинен съм, мамо, нещата стоят много зле." Е това ми е казал. Вчера ми се обади пак."

Докато бил в Лом, синът й превозвал хора в чужбина: "Хора да работят там. Всяка седмица отиват (...) на екскурзия, екскурзовод. Разбирате ли какво е екскурзовод?"

В България Методи е осъден на пробация заради шофиране без книжка и глоби за пътни нарушения. Заради пътуванията си обаче пропуснал подпис.

Семейството на мъжа също живее в Лом. Съпругата му е убедена, че е жертва на недоразумение.

"Там има мъртви хора, да! Има мъртви хора, но той не ги е карал. (...) Просто случайност. Аз съм спокойна, защото знам, че той е невинен и аз знам, че той ще се върне.", казва Вела.

На свои приятели Методи казал, че ще търси работа в Германия или Италия, за да плати глобите си в България.

"И Митко е тръгнал с приятели да работи по Германия... А не е правил проституция, не е правил трафик на хора. Мите няма сърце да ги прави тия работи.", разказва един от мъжете.

С какво, как и дали Методи е замесен в тежкото престъпление, ще доказват австрийските власти.