Осем самостоятелни албума на  Джон Ленън ще бъдат преиздадени за 9 октомври 2010 година, когато се навършват 70 години от рождението на легендарния  член на групата "Бийтълс", предаде Лента.ру.

На официалния сайт на Ленън се съобщава, че по повод на юбилея вдовицата на музиканта Йоко Оно е направила дигитален ремастеринг на негови записи в сътрудничество със звукорежисьори на "Аби роуд" в Лондон и "Аватар студиос" в Ню Йорк. Общо са били преработени 121 композиции.

За преиздаване са били избрани следните албуми: "John Lennon/Plastic Ono Band" (1970), "Imagine" (1971), "Some Time In New York City" (1972), "Mind Games" (1973), "Walls and Bridges" (1974), "Rock 'n' Roll" (1975), "Double Fantasy" (1980), "Milk and Honey" (1984). Последният прижизнен албум на Ленън, "Double Fantasy", ще бъде пуснат на пазара в специална двудискова версия. Тя ще включва както оригиналните парчета, така и миксове без някои инструментални  партии, които, според Оно, ще позволят да се оцени по-добре вокалният талант на съпруга й.

Освен това ще бъде издаден албум с 15 подбрани хита "Power To The People: The Hits".  Предвидено е също 4-дисково тематично издание "Gimme Some Truth". Първият диск в него, "Roots", ще бъде посветен на рока на  Ленън, вторият, "Working Class Hero", ще представи политическите му песни. В третия диск "Woman", ще намерят място любовните балади, а в четвъртия, "Borrowed Time", песните, посветени на живота.

За  юбилея на Джон Ленън ще бъде издаден и луксозен  бокс-сет "The John Lennon Signature Box" с 11 CD, включващ осем преиздадени албума, диск с неиздавани парчета и сборник със сингли, които не са намерили място в албумите.

За 70-ата годишнина от рождението на Джон Ленън са предвидени и други мероприятия. В  родния град на музиканта Ливърпул, например ще се състои 2-месечен фестивал.