Криминалисти задържаха четирима лекари от родилното отделение на горнооряховската болница. Причината - новородено бебе, открито в хладилния шкаф за биологични отпадъци. Тримата акушер-гинеколози д-р Стефан Лазаров, д-р Милатович и д-р Димитър Сотиров, и един педиатър - д-р Цачева, са разпитани късно снощи и задържани за 24 часа. Криминалистите са иззели цялата документация около мъртвото бебе, открито в отделението. Телцето на детето е откарано в Александровска болница в София, където се очаква да му бъде направена петорна съдебно- медицинска експертиза. Към момента е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

Съмненията на криминалистите са, че бебето е починало в резултат на действията на лекарите. Според колегите на задържаните, 17-годишната родилка е постъпила в болницата със симптоми на спонтанен аборт. Плодът е бил между 21-вата и 23-та гестационна седмица и е бил мъртъв още при раждането.

„Детето са ражда на 28-ми следобед в 3 часа, това е неделя. То не се ражда, то не е дете, това е абортивен плод. Това е изхвърлен абортивен плод. Д-р Лазаров присъства на изхвърлянето и абразира жената. Половин час д-р Дончева се бори да продиша това дете и да започне да живее, но това просто не се случва", твърди д-р Миролюб Кожухаров, директор на МБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. Горна Оряховица.

„Плодът беше цианотичен, с материрана кожа, без тонус. Аз аспирирах - устната кухина, стомаха, след това обдишвах, не се появи никаква реакция. Като го прослушах нямаше сърдечна дейност, нямаше дихателна дейност. След това поне 10-15 минути продължавах да прилагам методи за съживяване, но нищо не се получи. Така че около половин час съм се занимавала с бебето”, каза педиатърът д-р Божидарка Дончева.

Майката на детето е 17-годишна ученичка от Лясковец. Екип на bTV я потърси, но близките и категорично отказват да коментират дали е имало предварителна уговорка между нея и дежурния тогава д-р Лазаров за предизвикване на раждане, с цел прикриване на бременността.

Все още не е ясно как полицията се е натъкнала на случая. По непотвърдена информация, случката е споделена в разговор по телефон, който се подслушвал заради разследване, което се води срещу директора на лечебното заведение и кмета на града.

Не знам защо сме подслушвани, но там пише, че се води следствие. Аз не знам да се води някакво следствие срещу мен, категоричен е д-р Миролюб Кожухаров.

От полицията, на този етап, не пожелаха да хвърлят повече светлина по необичайните арести. По данни на прокуратурата е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

От центъра по здравеопазване във Велико Търново не отрекоха, че има жалби през годините срещу лекари от родилното отделение в Горна Оряховица, но не пожелаха да посочат конкретни имена, заради следствието.