Президентът Лех Качински, съпругата му Мария и още редица високопоставени полски официални представители загинаха днес при самолетна катастрофа в Западна Русия, предадоха световните агенции.

Губернаторът на руската Смоленска област Сергей Антуфиев съобщи, че са загинали всички хора на борда. По предварителни информации със самолета са пътували 96 души, от които 88 членове на полската делегация за възпоменателна церемония в Катин.

Над пистата е имало гъста мъгла и се предполага, че самолетът се е ударил в дърво. На борда му е избухнал пожар, който вече е потушен.

Представител на руското министерство на извънредните ситуации съобщи пред РИА Новости, че самолетът е паднал на 300-400 метра от пистата на военното летище в Смоленск.

Предвидено бе Качински и семейства на жертви от клането в Катин, близо до Смоленск, да присъстват днес на възпоменателна церемония за 70-ата годишнина от избиването на 22 000 полски офицери и интелектуалци през 1940 г. от съветски агенти в Катинската гора.

Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник "Газета виборча", като се позовава на полски военни източници.

15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154,

контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището,

поради лоши метеорологични условия. В района на пистата е имало гъста мъгла, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.

Пилотът на самолета на Качински е получил препоръка да не каца. Контролните служби на летището обаче не са можели да му забранят да се приземи и той не се е съобразил с тяхната препоръка.

В Полша скоро ще бъде обявен национален траур. Функциите на президента поема, както е по конституция, маршалът на Сейма (председателят на долната камара на парламента) Бронислав Коморовски. До 14 дни той би трябвало да обяви кога ще са изборите за нов президент.

Самолетът на полския президент Лех Качински е закачил върховете на околните дървета

по време на опит за кацане при лоша видимост и гъста мъгла. Това сочат предварителните данни, заяви пред ИТАР-ТАСС Марина Гриднева, говорителка на руската Генерална прокуратура. Самолетът Ту-154 се разби близо до град Печорск в Смоленска област.

Съобщението за разбилия се самолет на Качински предизвика шок у всички събрали се, заяви Антонина Мицкевич, служителка в мемориалния комплекс, цитирана от ИТАР-ТАСС. В руската и в полската част от комплекса започнаха траурни богослужения във връзка с трагедията, добави тя.    

Следствието разглежда различни версии за причините, довели до катастрофата - неблагоприятни метеорологични условия, човешки фактор, технически повреди и други. Образуваното дело е за нарушаване на правилата за безопасност на въздушното движение поради непредпазливост, довело до смъртта на две и повече лица, информира Следственият комитет към прокуратурата на Руската федерация.

Точната причина ще бъде установена едва след проучване на данните от черните кутии на самолета и серия от специални експертизи, заяви за ИТАР-ТАСС информиран източник от органите на реда в Смоленския регион.

Има данни, че самолетът се е разбил, когато пилотът се е опитал да кацне вече за четвърти път. Следствието предстои да установи защо е имало толкова опити, каза той.

Секунди преди експлозията шумът от двигателите на самолета рязко се засили - очевидно, вече близо до земята пилотът се е опитал още веднъж да набере височина, разказал пред ИТАР-ТАСС очевидец от местно село.

Полското следствие ще действа независимо от руското.

Външното министерство на Полша ще поиска Русия да допусне на местопроизшествието полски следователи и да им осигури достъп до частите от изгорелия самолет, се казва в информацията.

Самолетът на полския президент Лех Качински Ту-154М, е бил в експлоатация от близо 20 години,

предаде ИТАР-ТАСС. Самолетът с бордов номер 101 е бил произведен в бившия Съветския съюз на 29 юни 1990 г. Той е бил използван последователно от президентите Войчех Ярузелски, Лех Валенса и Александър Квашневски.

За последните няколко години нееднократно беше съобщавано за инциденти


със самолета на Качински, припомня руската телевизия Вести. През декември 2008 година президентският Ту-154 излезе от строя в Монголия. Студът блокира механизма за управление на клапите. Тогава на Качински му се наложи да лети до Токио с частен полет.

Полското правителство вече на няколко пъти разгледа въпроса за закупуване на нови самолети за правителствения авиоотряд. Днес се появиха съобщения, че самият Качински се е отнасял със симпатия към стария си самолет и съветвал да не се бърза с придобиването на негови заместници.

Лех Александър Качински е роден на 18 юни 1949 година в полската столица Варшава. Той е юрист по образование. В периода 2002-2005 година е кмет на Варшава. Качински е един от лидерите на партия “Право и справедливост”.

61-годишният консерватор стана президент на Полша през декември 2005 г., след като победи на избори либерала Туск. Президентът, чийто брат близнак Ярослав Качински е бивш премиер, обяви, че ще се бори за преизбиране тази есен.

Очакваше се той да води оспорвана борба с маршала на Сейма Бронислав Коморовски, който ще е кандидатът на либералната партия "Гражданска платформа" на Доналд Туск.

Съпругата на Лех Качински Мария е икономист. Двамата имат дъщеря Марта и две внучки.