И днес продължиха горещините. В много места в страната бяха измерени около и над 35 градуса. Най-горещо, както обикновено, беше в Сандански. Там следобед термометрите показваха 36 градуса.

Тези стойности не бяха рекордни за днешната дата, но се случи един друг рекорд - 15,2 градуса се оказа най-високата температура, измервана някога на връх Мусала на този ден. Температурни рекорди бяха отчетени и на почти всички по-високи върхове у нас. Единственият град рекордьор беше Елхово с 35,6 градуса.

Заради горещините, Агенция "Пътища" въведе временни ограничения за движение на товарните автомобили. До края на август ще бъде забранено движението по републиканските пътища на автомобили над 20 тона - от 13 до 21 часа, при температури над 35 градуса. Освен опазването на пътните настилки при високите температури, причината е и повишеният трафик през лятото.

Горещата вълна над целите Балкани продължава с температури от 35 до 40 градуса. Най-малко трима души са починали от непосилните жеги в Румъния. Регистрираните смъртни случаи са на възрастни хора със сърдечни проблеми, които не са се съобразили с предупрежденията да си стоят вкъщи през пиковите часове на жегата.

През целия ден здравните служби в североизточните части на страната обслужвaха стотици оплаквания от топлинен удар или изгаряния.

Горещо остава и времето в Гърция и Турция, с температури между 35 и 40 градуса. Според синоптиците, температурите на Балканите ще започнат да падат в средата на седмицата, но ще останат високи за това време на годината - около 30 градуса.

Още за времето вж. тук.