Започва Sofia Design Week
Световни имена от комуникационния, графичния и продуктовия дизайн ще изнесат лекции в Художествената академия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Започва Sofia Design Week
За втора поредна година в столицата ще се проведе Sofia Design Week. Седмицата е разделена на три основн части, обясни кураторът на форума – Васил Илиев. "Има форум, на който каним сериозни имена на световния комуникационен, графичен и продуктов дизайн, които ще изнасят лекции. Те ще говорят за дизайн на много разбираем език, няма да е само за професионалисти. Лекциите са в сградата на Художествената академия, там е центърът. Изложбите ще бъдат в Софийска градска художествена галерия, галерия "Индустриална” и в галерия "Академия”, обясни Илиев.

Модата в дизайна тази година е "изчистване”, обясни Васил Илиев. Като пример за такъв дизайн са "творбите” на продуктовия дизайнер Валентин Водев. Една от тях е радиото "Валери”, което е без копчета и единствено антената стърчи навън. Радиото се включва посредством завъртане на тонколоната, а станциите се нагласят чрез придърпване на антената в ляво или дясно.

"Първото нещо е, че всеки предмет трябва да има функция, за да може да се ползва.След това работата на дизайнера е да направи така, че продуктът да бъде освен функционален и приятен”, каза Валентин Водев, чието изобретение – електроколело, е носител на престижната награда Red Dot Award.

На Sofia Design Week гостува и една "малко луда и много екстравагантна” рекламна агенция от Холандия – KesselsKramer, която ще се представи с уъркшоп. В творческата работилница холандците ще трансформират найлонови торбички в дизайн предмети. "Те си имат една система с куки за плетене и ножици. Например от найлонови торбички могат да се направят прекрасни малки дамски чантички”, обясни Васил Илиев. Работилницата ще бъде в Софийска градска художествена галерия от 6 до 9 юни.

Подробности за събитията в рамките на Sofia Design Week можете да намерите на сайта на форума.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре