Багери разораха плаж край Лозенец
Мястото било предвидено за помпена станция на ваканционно селище
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Багери разораха плаж край Лозенец
Отново пример за безогледното експлоатиране на плажната ивица. Багери са изорали огромни изкопи, които препречват пътя до плажа на бившия къмпинг „Корал" край Лозенец. Тази плажна ивица е едно от последните диви и незастроени места по Черноморието. Вместо масивни постройки тук има пясъчни дюни. Гледката едва ли щеше да е такава, ако преди 3 години ентусиасти, които карат кайт сърф в залива, не решават да я стопанисват, за да я опазят.   

„Ако ние не бяхме страна тук и не защитавахме всичко, което има, дори и земите отзад, дори и пътищата, всичко - ние гледаме всеки ден какво става с тях, преди 3 години това място щеше да бъде отрязано от външния свят, щеше всичко да е изравнено, насипано с пръст и тези прекрасни дюни, които виждате, нямаше да съществуват", каза Атанас Русев, наемател на плажа.

Въпреки че спасяват дюните на плажа, Атанас и приятелите му не успяват да спрат багерите. За една нощ машините изкопават огромни траншеи.

„Тези траншеи тръгват от т.нар. частни имоти и влизат в територията на плажа, като тотално ограничават в дясната част достъпа на туристите до плажа. Траншеите са дълбоки 3 метра и са широки 3-4 метра на места", каза Атанас Русев.

След проверка, от община Царево обясниха, че няма нарушение, тъй като мястото е предвидено за помпена станция на ваканционно селище. Но останаха изненадани, че се е работело по тъмно и без предупреждение.  

„Не бяхме уведомени. И проверката не констатира наличие на никаква строителна техника. Установихме вече при свършен факт изкопана дупка. Изпратили сме писма до собствениците на имотите, за да може с тяхна помощ и със съдействието на общината да се възстанови достъпа до плажа, за да протича нормално летния сезон", каза инж. Петър Войнов, главен експерт „Геодезия" - община Царево.’

Общината обаче може само временно да възстанови достъпа до плажа. Теренът вече е частен, а мястото, което инвеститорите са предвидили, за да стигат плажуващите до морето, все още е гора.

  • 0
    0
Още по темата
Свързани статии
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре