В края на лятото все повече хора търсят начин да се снабдят изгодно с дърва за огрев през зимата. Именно към тях обаче са се насочили измамници, които предлагат дървен материал под обичайните цени и изчезват, след като вземат парите.

Поредната жертва на новата измама е баба Йордана от Благоевград. На вратата й позвънил мъж, който й предложил два кубика дърва за малко пари. Възрастната жена се съгласила, понеже живеела сама, нямала близки при себе си, а сумата, която й предложил непознатият, била доста изгодна. Условието било обаче авансово да плати 80 лева за двата кубика дърва, които трябвало да получи до  вечерта.

Бабата поканила непознатия в дома си и му дала исканите пари. Спокойно чакала да стане 5 следобяд, но дървата така и не пристигали. Късно вечерта жената разбрала, че е измамена и сигнализирала в полицията. За тази година това е първият подобен случай, след като на добре познатите телефонни измами вече се хващат все по-малко хора.

От полицията отново отправят апел към хората да бъдат особено бдителни към подобни оферти. Най-податливи са пенсионерите. Въпреки че на думи възрастните са наясно, че могат да бъдат измамени, статистиката сочи, че след подходяща психологическа обработка лесно могат да се преврнат в жертви.