От днес до 14 май ще има безплатни профилактични прегледи на щитовидната жлеза в 12 български града.  В специално оборудван микробус ще се извършват и ехографски изследвания.

В Благоевград прегледите са днес и утре, в Сандански на 28 април, в Дупница на 29 април, в Перник на 30 април и на 4 май. Прегледи ще има и на 2 и 3 май в Кюстендил, на 4 май в Радомир, в Пазарджик на 5 май, в Хасково на 9 май, в Харманли на 10-ти, в Кърджали на 11-ти, в Елхово на 13 май и в Смолян на 14 май. Резултатите от скрининговата кампания ще бъдат обобщени по време на Международната седмица на заболяванията на щитовидната жлеза, която ще се проведе от 23 до 29 май за първи път в България, съобщават от Фондация "Общество и здраве".

Целта на инициативата е повишаване на информираността на пациентите, за да могат да разпознават симптомите на нарушена функция на щитовидната жлеза и да търсят своевременно лекарска помощ.

Има няколко етапа от живота на жената, през които тя е по-уязвима

по отношение на щитовидните заболявания и е желателно да се прегледа профилактично. Тези рискови периоди са по време на пубертета и първата менструация, когато е бременна и първите шест месеца след раждането, по време на менопаузата.

Независимо от пола, човек попада в рискова група и ако има фамилна обремененост, страда от автоимунно заболяване като диабет тип 1, псориазис, ревматоиден артрит и е над 50 години.

Тироидните заболявания се срещат осем пъти по-често при жените

отколкото при мъжете. Повече от 300 млн. души в света страдат от тях. В последните години честотата на щитовидните заболявания е нараснала значително, но все още сравнително голям процент от тях остават недиагностицирани, посочват от фондацията.