Синята коалиция е пред разпад. В специална декларация Иван Костов заяви, че няма да издига свой кандидат за президент, но Мартин Димитров му обърна гръб.

За да запазят Синята коалиция, хората на Костов ще подкрепят Румен Христов като кандидат за президент, въпреки че той ще бъде регистриран като претендент на друго обединение.

„Ние имахме готовност да регистрираме Синята коалиция с кандидат Румен Христов. Никога не сме се разколебавали, винаги сме били готови да го направим. Само че, винаги сме разчитали, че решенията в Синята коалиция се вземат с общо съгласие”, коментира лидерът на ДСБ.

Той призова участниците в десния съюз да не се поддават на провокации, да не влизат в конфликти помежду си и да работят за успеха на общите кандидати: „Можем да преглътнем такива неща. Аз съм показал, че мога да преглъщам”.

По време на изявлението на Иван Костов Мартин Димитров напусна Народното събрание и спешно тръгна за Монтана.

Вчера Димитров регистрира Съюз на десните сили за президентския вот заедно с ОДС и без участието на ДСБ. Тогава тъмносините се обявиха против общи действия със Стефан Софиянски и Евгени Бакърджиев.

Последните два дни брожения предизвикаха притеснения за бъдещето на съюза. „Всички действия, водещи към разцепление на Синята коалиция, са политическо късогледство”, категоричен бе Димо Гяуров.

Междувременно се появи опасност и от разпад на „синята” парламентарна група. В края на юли депутатът от СДС Лъчезар Тошев поиска с промяна в правилника девет, вместо десет да образуват самостоятелна група.

Девет са и депутатите от квотата на „Раковски” 134 в Синята коалиция.

В събота лидерът на СДС Мартин Димитров ще даде пресконференция с новите си  коалиционни партньори. В рамките на новото „синьо” обединение от няколко месеца текат преговори за излъчването на втория в кандидат-президентската двойка.