На повече от 10 хил. км от България в малка фитнес зала в Северна Калифорния, под звуците на Дунавско хоро се чува възторжен глас: "Раз-два, хайде на пръсти!". Сплотена група от двайсетина българи се хващат за ръце и танцуват в ритъма на народните танци. Ръководителката на групата Таня Костова преподава български хора и на американци, които се интересуват от културата ни. Тя разказва, че много от тях се справят добре и харесват народната ни музика, но нямат духа на българите.

Групата "Рипни, Калинке" се ражда на 26 октомври 2010-а - точно на Димитровден. В нея се записват българи, имигрирали в Калифорния от различни краища на страната. Събрани в кръг, един по един всички произнасят родните си места - Белово, София, Харманли, Видин, Димитровград, Широка Лъка, Съединение, Русе, Стара Загора, Варна, Сопот, Добрич, Разлог и Смолян. Идват от различни места, но ги обединява енергията на българското хоро и носталгията към родината.

Много от тях разказват как групата им дава възможност да изразят какво значи да са българи. A и не на последно място - тренировката продължава два часа и половина и повишеният тонус е заразителен. Докато американци използват различните фитнес уреди в залата, българите имат друга мотивация:"Фитнес залата е много скучна, няма нищо общо с танците", казват те.

Групата "Рипни, Калинке" се събира в Сан Хосе, Северна Калифорния, на близо час от Сан Франциско. Освен тях, Таня Костова и танцьори ентусиасти са организирали още три групи в Силиконовата Долина - фолклорен ансамбъл "Антика" от Ел Cерито, детска група "Мартенички" и още една група за възрастни, известна засега като"Безименната". Костова обяснява, че българските народни танци напояват любовта към родината...

Tанцовите групи са колоритна смесица от различни възрасти, скорошни и дългогодишни имигранти, които пътуват от различни места в района на Сан Франциско, за да танцуват заедно веднъж всяка седмица през последните четири месеца."Рипни, Калинке" дори се е сдобила и със знаме, ушито от зелено кадифе, на което се вижда златен надпис "Свобода или смърт". Откакто е ушила знамето, Таня Вичева е известна сред групата като Райна Княгиня. Танцовите ансамбли подготвят участие във фестивала "Кирил и Методий", който е част от месеца на българската култура. Той се чества всяка година през май в Сан Франциско.