Полярните мечета бебета са принудени да плуват на дълги разстояния заедно с майките си вследствие на топенето на ледовете в Арктика. Това изглежда води до по-голяма смъртност сред някои бебета в сравнение с онези, които не са принудени да плуват толкова далеч, сочат резултатите от ново изследване, цитирани от Ройтерс.

Полярните мечки ловуват, хранят се и раждат върху леда или на сушата. Предишни изследвания показаха, че някои от тези животни преплуват стотици километри, за да стигнат до парче лед или суша. За пръв път обаче изследване сочи, че плуването е свързано с голям риск за живота на полярните мечета бебета.

Климатичните промени отдалечиха блоковете лед в морето от обсега на полярните мечки, принуждавайки тези животни да плуват, за да намерят храна и хабитат, заяви съавторът на изследването Джеф Йорк от Световния фонд за дивата природа.

Йорк поясни, че за пръв път е изчислено какви разстояния са преплували полярни мечки. Учени ползвали спътникови данни и следили женски полярни мечки, снабдени с GPS нашийници, 6 години - от 2004 до 2009 г., за да регистрират случаите, при които животните са преплували повече от 30 мили (48,28 км).

За 6-годишния период са регистрирани 50 подобни плувания на далечни разстояния с участието на 20 полярни мечки, сочат данни, представени на конференцията на Международната федерация за защита на мечките в Отава, Канада. 11 от мечките, плували на далечни разстояния, имали малки. 5 от тези майки загубили бебетата си по време на плуването, което означава, че нивото на смъртността е 45%, отбелязват учените.