1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

От ЕРП-тата твърдят, че прикривали печалби със знанието на държавата

БГ Бизнес
 

През ноември 2006 г. ДКЕВР била информирана за какви външни услуги ще харчат пари

Продължаваме да следим аферата в енергото и нови разкрития за това как електроразпределителните компании ЧЕЗ и E.ON са отклонявали и укривали от държавата огромните си печалби от тока, който ни продават. Пресслужбите на двете компании обявиха гръмко, че са действали със знанието и одобрението на държавата. Скандалът следи Димитър Анестев.

ЧЕЗ и E.ON са уличени от държавната комисия, че прикриват големите си печалби от тока, който продават, като отклоняват голяма част от приходите си за външни услуги, като част от парите са отивали директно в Германия и Чехия, където са фирмите майки.

Държавният регулатор, с обявената тези дни проверка, призна, че през годините никой не е контролирал тези плащания и затова схемата е действала толкова дълго време. Държавата ще пресече тези практики, като признае на енергодружествата по-малко загуби на ток по мрежата.

"Ще свалим признаваните технологични разходи, защото това е източник на допълнителни приходи за тях. И понеже те имат проблем как да харчат всичките си пари, ние ще им помогнем като им намалим приходите и то в полза на потребителите", обясни Ангел Семерджиев.

Монополистите се защитиха, че държавата от самото начало е знаела за това им поведение, дори през ноември 2006 година комисията регулатор е била информирана от тях за какви външни услуги ще харчат пари.

Законът за енергетиката и издадените подзаконови нормативни актове не съдържат разпоредби, които да забранят осъществяването на избрания подход за възлагане на отделни дейности.

От комисията обаче са категорични, че въпросните текстовете не може да се тълкуват като държавна благословия. В решенията се описват практики, допустими само в изключителни случаи.

"Те самите признават, че са извършили услуги на цени, много по-високи. И те са много наясно, че ние не можем да им признаем за регулаторен мениджмънт разходи, които са сравними с бюджета на комисията. Това го правим ние на много по-ниски цени", каза Семерджиев.

Комисията тепърва ще решава какви глоби и санкции ще наложи на провинилите се енергодружества.



Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии