София се сдоби с нов символ и девиз
Мотото "Мъдрост в действие” няма да отмени обаче старото и добре познато "Расте, но не старее"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 14
  • 0
    0
София се сдоби с нов символ и девиз
Столицата на България ще има нов символ и нов девиз. Досегашният бе крепостта Сердика и девизът "Расте, но не старее". Новият ще е от четири сгради и посланието "Мъдрост в действие".

Макар жителите и гостите на София всеки ден да минават било покрай джамията, синагогата или православната и католическата черква в центъра на града, досега всяка от тези сгради беше някак си сама за себе си.

На синагогата, джамията, православната и католическата черква ще бъде направен макет и после четирите храма ще бъдат изложени заедно в подлеза до президентството и Министерски съвет, където са останките от римския период от историята на София. Като събира в едно символите на трите религии - юдeизма, исляма и християнството, управата на София се надява да изтъкне специалното им значение за града.

"Да покажем това, което имаме, което са ни оставили нашите предшественици, София е символ на религиозна и етническа толерантност”, смята Йорданка Фандъкова.

Столицата ще има и нов девиз "Мъдрост в действие”, който обаче няма да отмени стария и добре познат "Расте, но не старее".

Девизът "Мъдрост в действие" идва от името на София, което в превод от гръцки означава мъдрост и от обстоятелството, че София е успяла да запази през вековете мирния диалог между различните религии.

  • 0
    0
Още по темата
14 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре