1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

На фона на кризата: Куриерските фирми у нас се множат

БГ Бизнес
 

Българският бизнес изпраща повече от 330 хиляди пратки годишно

Българският бизнес изпраща повече от 330 хиляди пратки годишно. Въпреки финансовата криза, куриерските фирми отбелязват едновременно ръст в броя осъществени доставки, както и намаляване на средната цена на пратките.

От колетния салон на Централната поща в София потеглят стотици пратки към различни точки на страната всекидневно. Очаква се да стане още по натоварено следващия месец, непосредствено преди празниците, когато броят на колетите значително се увеличава.

Частните куриерски фирми също са в разцвет въпреки световните икономически показатели. В момента се провежда глобално проучване на пазара, което може би отново ще потвърди миналогодишните положителни данни.

Близо 50 процента от всички пратки от България към чужбина отиват в Германия.  Докато световният бизнес все се бори с последствията от кризата, а редица предприятия полагат огромни усилия да се задържат на пазара, куриерските фирми се множат.

В България вече оперират цели 96. За все по-големия брой пратки, които обикалят България и цяла Европа, има логично обяснение.

„Все още се чувства стабилен ръст на пратките, тъй като експортите и импортът вече растат в страната. Това веднага се отразява при нас, защото клиентите проактивно изпращат мостри, документи, каталози, с цел да увеличат продукцията”, каза Снежана Казакова, управител на куриерска фирма.

Към чужбина българите изпращат най-много мостри на продукти и части. В тонове се измерва обаче изпратената хартия зад граница. 70 процента от всички пратки са документи. Занимаващите се с куриерски услуги са от малкото, които по време на рецесия говорят за ръст и по-големи обороти.

„Все още се развиваме с нивата от началото на годината. Не усещаме криза на финансовия пазар като кой знае какъв феномен”, каза Джон Пиърсън изпълнителен директор на куриерска фирма.

Вече са в сила новите изискванията за пощенската сигурност. Всички пратки ще минават на обстойна проверка, която включва и скенер.

В "Българиски пощи" пък все още трудно обясняват на някои от клиентите си, че не винаги в тях е причината за забавяне на пратка или писмо.  

„Най-добре се следят препоръчаните пратки. С APS система се следи във всеки един момент къде е пратката”, обясни Тодор Бобев, дирекция "Сигурност" - Български пощи.

Още по-стегнати мерки ще обхванат пощите и куриерските фирми преди празниците. Кризата очевидно все още не е засегнала куриерските фирми. Още едно доказателство - традиционен ръст на пратките с 20 - 30 процента се очаква по Коледа и Нова година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии