Електронното здравеопазване е иновация, която ще осигури бърз и лесен достъп до здравни услуги на всички граждани, дори за живеещите в най-отдалечените от областните центрове райони. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали в речта си по време на откриването на Шестата конференция "Електронно здравеопазване - европроекти и информационни системи за ефективна здравна защита" в София.

Според Дали правителствата на държавите-членки на ЕС трябва да инвестират повече в иновации в сектора и да работят по създаването на едни и същи модели, за да пестят време и усилия. Партньорството в здравния сектор може да доведе до увеличаване на продължителността на пълноценния живот на гражданите поне с две години, смята Дали.

“В България са направени не малко неща в областта на информационните системи, но дойде време да се разработи по-голям проект, който да ги обедини", коментира здравният министър Стефан Константинов. Според него с подкрепата на ЕК България трябва да подготви интегрирана информационна система, която да обедини проектите за електронна пациентска карта, електронно здравно досие и рецепта и телемедицината. Системата трябва да свързва Националната здравноосигурителна каса, Националния осигурителен институт и Националната агенция за приходите.